Podstawowe zioła

Jakie zioła, do jakiej potrawy?

Kminek

Nasiona kminku ułatwiają trawienie. Są dobrym dodatkiem do rosołów, kapuśniaków, bigosu. Poprawiają smak wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny oraz sosów mięsnych. Smaczne są domowe serki z dodatkiem kminku, jak również słone ciasteczka posypane przed pieczeniem kminkiem czy domowy chleb z jego dodatkiem.

Jałowiec

Dojrzałe owoce jałowca bardzo wpływają na smak i trwałość kwaszonej kapusty, ogórków, cukinii. Są doskonałe jako dodatek do potraw z baraniny, dziczyzny, do kiełbasy. Podnoszą smak potraw z fasoli.

Bazylia

Świeżych listków bazylii używa się do sałatek, zup, na przykład ziemniaczanej, fasolowej, grochowej. Podnosi smak potraw z ryb, mięsa, jaj, różnych odmian twarożków oraz sosów.

Cząber

Cząbru korzystny jest dodatek do fasoli szparagowej, potraw z fasoli suchej i grochu. Można posiekanymi listkami cząbru można posypać sałatę, dodać je zamiast cebuli - do potraw z mielonej masy mięsnej.