Jakie zioła, do jakiej potrawy?
Kminek
Nasiona kminku ułatwiają trawienie. Są dobrym dodatkiem do rosołów, kapuśniaków, bigosu. Poprawiają smak wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny oraz sosów mięsnych. Smaczne są domowe serki z dodatkiem kminku, jak również słone ciasteczka posypane przed pieczeniem kminkiem czy domowy chleb z jego dodatkiem.
Jałowiec
Dojrzałe owoce jałowca bardzo wpływają na smak i trwałość kwaszonej kapusty, ogórków, cukinii. Są doskonałe jako dodatek do potraw z baraniny, dziczyzny, do kiełbasy. Podnoszą smak potraw z fasoli.
Bazylia
Świeżych listków bazylii używa się do sałatek, zup, na przykład ziemniaczanej, fasolowej, grochowej. Podnosi smak potraw z ryb, mięsa, jaj, różnych odmian twarożków oraz sosów.
Cząber
Cząbru korzystny jest dodatek do fasoli szparagowej, potraw z fasoli suchej i grochu. Można posiekanymi listkami cząbru można posypać sałatę, dodać je zamiast cebuli - do potraw z mielonej masy mięsnej.